Wist u dat?

Het jachtseizoen in Spanje bijna weer van start…

De hel voor vele duizenden honden!

De harde realiteit:

“Mijn gedachten gaan in deze tijd van het jaar nog meer als gewoonlijk uit naar de Spaanse galgo’s en podenco’s, omdat het jachtseizoen weer gaat beginnen. Dit zijn de liefste, maar ook de meest mishandelde honden ter wereld. Ik weet dat ze met 6 maanden of soms nog eerder al moeten trainen, een clubje bij elkaar vastgebonden achter de auto die steeds sneller gaat rijden. Degene die na deze training nog recht staat mag blijven, de anderen die uiteindelijk meegesleurd zijn, worden weg gegooid als oud vuil en achter gelaten op straat.

De pupjes worden vroeg bij de mama weggehaald in de hoop dat de mama weer snel gedekt kan worden, deze mama’s zitten in donkere hokken of grotten met alleen wat oud brood en wat water. Nadat ze vele nesten hebben gehad en door het slechte voer niet meer goed voor hun pups kunnen zorgen, worden ook zij opgeruimd of levend verbrand.

Als de galgo/podenco wint is hij goed, maar als hij geen prestige prijzen voor de jager binnenhaalt begint de ellende pas goed. Ze worden opgehangen…maar dan zo dat de teentjes nog net bij de grond kunnen, zodat het drie dagen duurt voordat hij/zij dood is. Ze worden vastgebonden aan hekken en bomen met vaak ook nog een blok hout in de mond met tape erom, zodat ze, als ze weten los te komen, ze evengoed niet kunnen eten of drinken. Met dus ook een langzame dood tot gevolg. Ze worden levend in putten gegooid, oren worden afgeknipt en ga zo maar door. En dit door een idioot bijgeloof dat als je, de hond die niet meer voldoet, zoveel mogelijk pijn doet, dat dan de volgende hond beter zou zijn.

En dit alles gebeurt in een EU land, in een vakantieland bij uitstek! Elk jaar weer 50.000 tot 100.000 honden die dit lot moeten ondergaan en waarvan er een aantal worden gevangen en uiteindelijk geadopteerd worden, dat zijn de gelukkigen.

Mijn hart breekt als ik er aan denk en ik de onmacht voel dat ik er niets aan kan veranderen, behalve dat ik er zelf geadopteerd heb om ze het goede leven te geven die deze geweldig lieve honden zo verdienen. Ze komen uitgemergeld binnen en vaak doodsbang (vooral van mannen) maar na een tijdje worden het de meest dankbare en aanhankelijke honden ever!

Mijn gedachten blijven echter bij de achterblijvers, die ik jammer genoeg niet allemaal kan adopteren…. ”

Bronnen:
Met dank aan Anja Vandyck voor de tekst en Yo Galgo, Amores Peludos en Huellas Puertollano voor de foto’s.
#freethegalgo #stopthegalgueros #stopcruelty