Wist u dat?

Leishmaniose

Leishmaniose is een ziekte die wordt veroorzaakt door Leishmania parasieten.De ziekte wordt overgedragen door de zandvlieg. Dit is eigenlijk geen vlieg maar een klein behaard mugje. Het zandvliegje wordt besmet wanneer het bloed zuigt bij een besmette hond of mens. In de darmen van deze vlieg vermenigvuldigt de parasiet zich waarbij het van vorm verandert.  Als de vlieg nu weer een hond (of mens) prikt wordt de ziekte overgedragen door het speeksel van deze vlieg.

Als de ziekte eenmaal in de hond zit kan het zich gaan kapselen in de organen. Het liefst in de milt of lever, maar ook in het beenmerg of de lymfeklieren.  Je merkt hier niets van en de hond hoeft verder niet ziek te worden. Op dit moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test.  Maanden tot jaren later kan de ziekte “wakker ” worden en gaat de hond pas symptomen vertonen.

Let op: Ook al is de hond in Spanje getest, en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later alsnog de ziekte kan krijgen. De ziekte kan een incubatietijd hebben tot 7 jaar. De test geeft dan alleen aan dat de ziekte op dat moment niet aktief is.  Dus heeft de hond de ziekte wel, maar is die in slaaptoestand aanwezig dan geeft de test een negatieve uitslag. Als de ziekte aktief wordt kun je nogmaals testen en zal hij positief zijn. Leishmaniose is een van de moeilijkste ziektes om te herkennen aan de hand van symptomen. Soms lijken alle symptomen op LM maar is het wat anders. En anderzijds lijkt het er niet op en is het toch LM. Bij twijfel is het dus altijd aan te raden een bloedtest te doen. En ook al geeft deze negatief aan en blijven de klachten, test dan gewoon nog eens. LM is soms moeilijk in het bloed aan te tonen. Leishmaniose uit zich op verschillende manieren. Let wel op, het kan zijn dat de hond maar weinig symptomen laat zien, of misschien wel hele andere dan hier staan. Dat is en blijft het moeilijke van Leishmaniose.

Hieronder de meest voorkomende symptomen:

  • Geleidelijke toenemende lusteloosheid
  • Gewichtsverlies ook al eet de hond goed
  • Bewegingsproblemen, wisselende kreupelheid
  • Koorts
  • Slaapzucht
  • Gewrichtsaandoeningen

Uiterlijke symptomen:

  • Schilfering van de huid gepaard gaande met kaalheid, vooral rond de ogen en op de oorranden (bij de ogen spreekt men wel eens van een bril)
  • Korsten en kloven aan neusspiegel en voetzooltjes
  • Afwijkingen aan de nagels, snelgroeiend of erg dik/hard
  • Zweren aan de huid en slijmvliezen
  • Neusbloedingen
  • Rode geïrriteerde huid
  • Bleke slijmvliezen
  • Blauwe plekken

Niet zichtbare symptomen:

  • Vergrote lymfeknopen
  • Vergrote lever/milt
  • Chronische darmvliesontsteking (braken en diarree)
  • Nier-insufficientie (grootste doodsoorzaak van LM)
  • Bij bloedonderzoek wordt vaak proteïnurie aangetoond. Het totaalserum is vrijwel altijd verhoogd. Het albumine-gehalte is vaak verlaagd.
  • De hematocriet waarde is vaak verlaagd.
  • Leukocyten tonen meestal normaal.
  • In een laat stadium zijn de ureum- en creatinine-gehaltes verhoogd.

LET OP!
Elke hond ziet er anders uit en reageert anders op de ziekte. Bij twijfel dus altijd een dierenarts raadplegen en/of meteen een test laten doen.

Behandeling

Als bij de hond Leishmaniose is aangetoond, is het belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. In principe is de ziekte goed te behandelen. Maar ondanks dit zijn er honden die aan deze ziekte overlijden.
Voorkeur heeft behandeling met de Glucantime-injecties. Deze geven meer kans op genezing en we hebben hier zeer goede resultaten mee.  Tijdens de Glucantime-injectiekuur van 20 – 30 dagen behandelen we ook 6 maanden met Allopurinol.
Eventuele ondersteuning met een vitamine-preparaat voor de weerstand. En wij geven vaak het homeopatische middel Solidago complex ter ondersteuning van de nieren erbij.  Heel belangrijk bij deze behandeling is dat de nieren en lever nog redelijk goed zijn. Is dit niet het geval dan kun je geen injectie-behandeling geven.
Begin dan gewoon met de Allopurinol. Het gaat een beetje ver om de complete behandeling hier te beschrijven, omdat elke hond een ander gewicht heeft en dus een andere dosering.  Mocht u toch meer willen weten over de behandeling of wilt u graag begeleid worden gedurende de behandeling dan kunt u contact met ons opnemen.

Na de behandeling

Ook al is uw hond na de behandeling “genezen” verklaard, u moet er altijd rekening mee houden dat het een chronische ziekte is en dat de symptomen dus kunnen terugkeren.  De ziekte is als het ware in slaap gebracht en kan altijd weer ontwaken.
Houd uw hond dus goed in de gaten.  (Al zegt men dat na een juiste behandeling met Glucantime de ziekte niet meer terug hoeft te komen.) Gaat de hond weer symptomen vertonen begin dan meteen met de behandeling van Allopurinol/Glucantime. Het kan zijn dat dit al na enkele maanden is, maar de ziekte kan ook jaren weg blijven.
Stress verlaagt de weerstand van de hond waardoor de LM wakker kan worden. Probeer erge stress- situaties voor de hond te voorkomen. Geef de hond een stabiele, rustige omgeving.  Ook het gebruik van cortisonen (zoals Prednison) vermindert de natuurlijke weerstand van de hond waardoor de ziekte kan terug keren.  Probeer daarom het gebruik te voorkomen. Gebruik het alleen kortdurend of als het echt niet anders kan.  Narcose kan de weerstand eveneens ernstig verlagen. Laat dat alleen doen als de hond weer stabiel is of als het echt niet anders kan.

Voorkomen van Leishmaniose bij bezoekjes aan het buitenland.

Wilt u uw hond meenemen naar het buitenland, probeer dan de risico’s zoveel mogelijk te beperken.
De zandvlieg is vaak actief bij zonsopgang en zonsondergang. Zorg dus voor goede horren voor het raam. Wel kleinmazige horren, want de zandvlieg is erg klein.  Verder is er een halsband die Scalibor heet. Deze houdt de zandvlieg op een afstand, evenals teken. Hij beschermt geen 100% tegen de zandvlieg maar het is zeker het proberen waard.
Onthoud, hoe zuidelijker u reist hoe groter de kans is op besmetting.  Ook is de vlieg aktiever bij waterrijke gebieden. De zandvlieg heeft water nodig om te overleven.

Angsten en onwaarheden over Leishmaniose.

Leishmaniose kan alleen worden overgedragen door tussenkomst van de zandvlieg. Aangezien deze zandvlieg in Nederland nog niet voorkomt hoeft u niet bang te zijn dat uzelf of uw andere honden besmet raken door aanraking van de met Leishmaniose besmette hond.  Theoretisch is het mogelijk om besmet te raken door uw hond. Dit kan door een bloedtransfusie, of door het prikken met een naald waarmee een punctie is gedaan bij de hond. Deze kans is dus zeer klein. En dan nog slaat deze ziekte bij volwassen gezonde mensen niet aan.  Zelfs als uw hond de wonden van de met LM besmette hond schoonlikt kan hij hierdoor niet besmet raken. Dit kan alleen als het bloed rechtstreeks in een open wond terechtkomt.
(vergelijkbaar met AIDS)  In de praktijk is het nog niet voorgekomen dat mensen besmet zijn geraakt van de hond zonder tussenkomst van de vlieg. En aangezien die vlieg hier niet voorkomt hoeft u niet bang te zijn.  (De vlieg wordt wel door de veranderende weersomstandigheden rond 2020 in Nederland verwacht.) Er is eens een dierenarts geweest die tegen een meisje zei dat haar hond geen Leishmaniose kon hebben omdat de hond al 2 jaar in Nederland was. Dit is dus grote onzin. Zelfs na 7 jaar kan de ziekte zich pas gaan openbaren. Houd dit altijd in uw achterhoofd. Let op met wat artsen u zeggen. Als je 10 dierenartsen spreekt over LM zult u 10 verschillende verhalen horen. Dit is en blijft het moeilijke van deze ziekte. Ook is het zo dat de ziekte nog niet veel voorkomt in Nederland waardoor veel artsen er te weinig van af weten.

 

Bron: met dank aan de informatie via GINN Greyhounds in nood Nederland.  Tekst van Anita Pennings.