Wist u dat?

Hondenziektes

Een aantal weken voordat uw hond uit Spanje is vertrokken heeft een dierenarts een gezondheidsverklaring afgegeven.
Ook is uw hond in Spanje door een dierenarts onder meer getest op de zogenaamde Middellandse Zee ziektes.
Deze testen zijn, tenzij uitdrukkelijk anders gemeld, voor de hond goed uitgevallen anders zou hij niet voor adoptie via onze stichting in aanmerking zijn gekomen. Een hele geruststelling.
Mochten er gedurende de eerste week problemen zijn neem dan even contact met ons op in plaats van direct ongerust naar de dierenarts te rennen.
Niet zelden horen we dat alle bloedtesten weer opnieuw worden gedaan en dit is niet nodig.

Leishmania, Erlichia en Filaria

De ziektes waarop wij laten testen zijn Leishmania, Erlichia en Filaria.
Heel soms kan het voorkomen dat uw hond op latere leeftijd toch nog een van deze ziektes ontwikkelt.
Sommige ziektes kunnen namelijk in het lichaam sluimeren en pas later tot ontwikkeling komen, bijvoorbeeld als uw hond ziek of verzwakt is.
Bij een test voor de adoptie kan uw hond dus een negatieve uitslag hebben, maar op latere leeftijd toch nog ziek worden.
Vanzelfsprekend kunnen wij hiervoor geen enkele gezondheidsgarantie afgeven. Raadpleeg bij twijfel altijd uw dierenarts, bijvoorbeeld als uw hond koorts heeft, ineens slecht eet, rode urine plast enz.

Vlooien en teken

Niet elke vlooienband is voor de Galgo geschikt.
Omdat de nieren en lever bij deze honden trager werken, stapelen de gifstoffen van een vlooienband zich op.
Een vlooienband op basis van natuurlijke stoffen kan zonder problemen gedragen worden.
Ons advies: overleg met uw dierenarts welk middel u het beste kunt gebruiken om vlooien en teken te bestrijden.

Wormen

Wij adviseren u de hond twee weken na aankomst in Nederland te ontwormen met een goed ontwormingsmiddel, dit kan bijvoorbeeld met Drontal of Strongholt (deze laatste doodt ook de gevaarlijke hartwormen).
Informeer even bij uw dierenarts wat het beste middel is voor uw hond.
Soms is nog een keer ontwormen noodzakelijk. Blijft uw hond mager ondanks dat hij veel eet en ziet ook de vacht er slecht uit, neem dan contact op met uw dierenarts.
Het kan zijn dat uw hond besmet is met lintworm.

Huid en overigen

Door slechte omstandigheden waarin de honden vaak geleefd hebben en de regelmatige mishandelingen zal de vacht van uw hond er niet florissant uitzien. Dankzij de regelmatige voeding, het krijgen van aandacht, het wegvallen van alle stress, zult u zien dat na 1 maand de vacht al aanzienlijk is verbeterd. Schrik niet van erg verharen. Dat hoort er allemaal bij. Blijf zoveel mogelijk bij hetzelfde merk brokken. Verander alleen van merk als uw hond er duidelijk niet goed op reageert. Verandering van voeding kan diarree veroorzaken. Is overschakelen noodzakelijk meng dan enkele dagen de oude en nieuwe brokken zodat de overgang geleidelijk gaat.
Tenslotte: let niet alleen op de prijs van het merk maar ook op de hoeveelheid die uw hond per dag nodig heeft. Van de goedkope(re) merken moet u vaak meer voeren en deze geven vaak ook meer ontlasting.

De tanden

Wanneer uw hond gezworven heeft, zal het gebit er vaak niet al te best aan toe zijn. Probeer de hond er aan te wennen dat de tanden gepoetst worden.
Gebruik hiervoor speciale hondentandpasta; uw eigen tandpasta is absoluut niet geschikt en veroorzaakt bij honden een branderige pijn. Gekookte witte runde huid chips en speciale kauwstaafjes zijn prima om de tanden op een natuurlijke manier te reinigen.
Raadpleeg bij enige twijfel over het gebit uw dierenarts.

De nagels

De meeste galgo’s hebben in Spanje enkel op zanderige ondergrond gelopen.
Dit kan de reden zijn dat de nagels bij aankomst in Nederland soms erg lang zijn. Na aankomst in Nederland slijten deze meestal vanzelf. Hier zal uw hond immers veel meer en vaker op een stenen ondergrond lopen. Is het desondanks nodig dat de nagels geknipt worden, laat dit dan doen door een deskundige zoals de dierenarts of in de trimsalon.
Niet alleen hebt u een speciale tang nodig, maar vooral bij donkere nagels is het oppassen dat u niet in het “leven” knipt.
Als dit uw hond een keer is overkomen, laat hij u zijn nagels de volgende keer echt niet meer knippen. Bovendien blijft de beschadigde nagel heel lang bloeden.

De oren

Controleer de oren regelmatig en reinig ze eventueel met een vochtig watten­propje met een klein beetje zonnebloem olie.
Gebruik nooit een wattenstaafje in het oor, dit kan het oor ernstig beschadigen!
Als de hond schudt met zijn hoofd en vaak zijn oren krabt kan er een vreemd voorwerp in het oor zitten of kan hij last hebben van oormijt. Ga bij twijfel even langs de dierenarts.
Oormijt is heel besmettelijk! Ook een uiterlijk beschadigt oor kan voorkomen.

Wondjes

Doordat zij een erg dunne huid hebben kunnen Galgo’s snel een wondje hebben. Vaak zijn ze erg onbesuisd en heel hard voor zichzelf. Het kan gerust gebeuren dat u er thuis pas achter komt dat uw hond een wondje heeft.
Het beste is om het dan meteen schoon te maken met wat gesteriliseerd water en te ontsmetten met een natuurlijk middel bijvoorbeeld Calendula Wondspray. Wanneer de wond erg bloedt, dient u uiteraard eerst de wond te verbinden met een gaasje en daarna uw dierenarts te bezoeken voor nader onderzoek, misschien moet het gehecht worden. Door de dunne huid zonder onderhuidse vetlaag kan de hond niet op de harde kale vloer liggen.
Zorg altijd voor een warme en zachte deken of kussen waar de hond comfortabel op kan liggen. Anders krijgen ze snel doorligplekken, kale plekken of eeltplekken op de huid op de gewrichten.

Andere zichtbare en minder zichtbare gebreken kan een hond hebben opgelopen door zijn veelal gruwelijke verleden. Denk hierbij aan een ooit gebroken rib of staart.