Wist u dat?

Rasbeschrijving

Algemeen beeld

Raskenmerken

Rastypisch voor de Galgo is dat alles lang is aan de hond zijn rug zijn nek zijn hoofd zijn staart met daarin aan het eind een knik zodat er een slag in zijn staart te zien is

Karakter

Het karakter van de galgo is waakzaam en tegelijk zeer aanhankelijk heel sociaal ten opzichte van ander honden.

Gebruik/functies

Zoals de meeste windhonden is ook de Galgo een jager(op zicht wel te verstaan) en men ziet dit ras dan regelmatig op renwedstrijden of coursing

Lichaamsbeweging

zoals bij alle windhonden heeft ook de Galgo veel beweging nodig.

Verzorging

Voor de verzorging is een keer per week een borstelbeurt genoeg ook al is het een ruwhaar is het niet zoals bij bouvier en terrier nodig om ze te laten trimmen door de wekelijkse borstelbeurt ontneemt men de vacht van alle losse haren zodat men ook geen haren in huis vind

Omgang met kinderen

Zeer lief voor kinderen en zeer begripvol

Geschiedenis

De oorsprong van de Galgo is terug te voeren naar enkele eeuwen voor Christus toen de Kelten de Pyreneeën overstaken. Diezelfde kelten jaagden immers al eeuwenlang met een middelgrote windhond. De hond werd destijds ingezet als jager, apporteerder en doder. De windhond werkte immers niet alleen op zijn neus maar maakte ook gebruik van zijn ogen en ze konden zo snel lopen dat ze er zelfs in slaagden hun prooi te vangen.
In de provincie ‘Hispania’ werd de hond van de Kelten al snel ‘Canis Gallicus’ genoemd. Men vermoedt dat de naam ‘Galgo’ hiervan afkomstig is. Letterlijke vertaling van Galgo is Windhond.
De galgo’s die men vandaag vindt in de kleine Spaanse dorpen, zijn nog steeds de echte jachthonden. ze dienen enkel om hun baas bij te staan tijdens de jacht. Hun lichaam is hier dan ook volledig op gebouwd. Zijn snelheid en uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk om zich te kunnen voortbewegen op de Spaanse steppen. Daarbij is extreme wendbaarheid noodzakelijk om een haas te kunnen blijven achtervolgen. Daarbij is ook kracht nodig om zich te kunnen handhaven op de vaak rotsachtige hoogvlakten.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Rastypische bouw van de Galgo is wel dat alles lang is aan de hond rug, kop snuit, staart waarbij opgemerkt dat de staart niet over de grond mag slepen in slappe toestand, het kan ook te lang zijn Typisch aan de staart is de knik bij het einde zodat er een kleine draaiing ontstaat.
In tegenstelling met de Greyhound moet de Galgo vlakke bespiering hebben die hem de mogelijkheid bied om lang op snelheid te jagen (Greyhound hebben bolle bespiering voor een korte sprint)

Kleur

Alle kleuren en kleur combinatie zijn toegestaan

Schofthoogte

Reuen mogen maximaal 78 cm zijn
Teven minimaal 64 cm

Ogen

De ogen moeten amandelvormig donker bruin zijn

Vacht

Over het hele lichaam een ruwharige vacht van ongeveer 2 tot 4 cm somige hebben een duidelijk snor en of bakkebaarden

Staart

Lang, bij rust mag de staart de grond net niet raken alleen als men de staart recht naar beneden doet mag het de grond net raken de beste meet methode is de staart onder de buik door halen en over de rug moet hij dan over de rugwervels reiken

Overige

De Galgo is over het algemeen een heerlijke huishond na zijn gekke 5 minuten heb je er geen kind aan dan zal hij zijn plekje opzoeken en is het de rustige huishond.


Bron: met dank aan de informatie via GINN Greyhounds in nood Nederland.