Wist u dat?

Verslag manifestatie / protest in Amsterdam

Protest in Amsterdam tegen misstanden jachthonden Spanje


Op zondag 2 februari protesteerden
150 mensen met 100 galgo’s en podenco’s in Amsterdam tegen de misstanden bijjachthonden in Spanje. Traditiegetrouw eindigt op 1 februari het jachtseizoen, waarna vele jagers zich van hun jachthonden ontdoen. Geschat wordt dat er jaarlijks meer dan 50.000 jachthonden op straat belanden of gedood worden. Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en schrijvers Yvonne Kroonenberg en Jeroen Siebelink spraken op de Dam het publiek toe. Tegelijkertijd met Amsterdam werd er in Gent, Milaan, Toulouse en 3Spaanse steden gedemonstreerd. Het protest werd georganiseerd door Greyhounds In Nood Nederland, GreyhoundFriends, GalgoProject, Stichting Podencoworld en Stichting DutchGalgolobby in samenwerking met het Spaanse Platform No a la Caza.

Spaanse honden op de Dam

Voor eventjes werd de Dam overgenomen door geredde Spaanse honden die in Nederland een gouden mandje en een nieuwe kans kregen. Stuk voor stuk hebben zij hun eigen tragische verhaal. Veel jachthonden in Spanje overleven de periode na het jachtseizoen niet: ze eindigen in een waterput, opgehangen in een boom, gedumpt in een kloof zonder uitweg. Andere honden worden in de steek gelaten, waardoor ze gaan zwerven. Velen worden overreden of eindigen in dodingsstations. De honden die meer geluk hebben eindigen in opvangcentra (in de zogenaamde rescue shelters).

Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, zei tijdens het protest:

“Je zou maar een Spaanse windhond zijn en in Spanje voor de jacht worden gebruikt. Je wordt getergd, gemarteld en wanneer je niet snel genoeg bent, wordt je gedumpt en gedood. Dit is dierenmishandeling van het ergste soort en het zou voor eens en altijd verboden moeten worden.”                                


Jacht in Spanje

In Spanje is de jacht een zeer lucratieve sector, met een jaarlijkse totaalomzet van 6,4  miljard euro. Volgens de Spaanse politieke partij PACMA hebben 190.000 jagers een vergunning voor de hazenjacht; 120.000 galgos zijn geregistreerd maar volgens schattingen zijn er tussen de 500.000 en 1 miljoen hazewindhonden. Bij de podencos liggen de berekeningen rond de 1,4 tot 1,8 miljoen.

Dweilen met de kraan open

Momenteel barsten de Spaanse opvangcentra uit hun voegen. Het is dweilen met de kraan open. Alhoewel het in Spanje verboden is om honden te mishandelen of te doden, wordt er amper gehandhaafd en doet de Spaanse overheid vrijwel niets om een einde te maken aan de misstanden. Het lot van de honden ligt volledig in handen van burgers die uit eigen beweging de dieren vangen, verzorgen én op zoek gaan naar een gouden mandje, veelal in het buitenland. Toch is er hoop dat het een en ander verandert: de nieuwe linkse coalitieregering van Podemos en PSOE richtte in januari een directoraat-generaal op voor een betere bescherming van dieren in Spanje. Tegelijkertijd valt de bescherming van jachthonden veelal onder de verantwoordelijkheid van de deelstaatregeringen, die grotendeels bestaan uit rechtse partijen die de jacht juist beschermen. Het is maar de vraag hoe dit zal uitpakken. Ondertussen wordt er vanuit Europa amper actie ondernomen om de Spaanse galgo’s en podenco’s te beschermen, twee van de meest mishandelde hondenrassen in Europa.

Hazekamp:

“De manier waarop dieren in Europa behandeld worden is ronduit schandalig. Spanje is het enige land ter wereld waar de jacht met honden nog plaatsvindt. En de rest van Europa kan niet langer stilletjes toekijken, de andere kant opkijken en wachten tot het zichzelf oplost. Tot nu toe is er door Europa nog helemaal geen actie ondernomen om het leven van deze dieren te verbeteren. En dat, terwijl schending van dierenrechten, een kernwaarde van de Europese Unie zou moeten zijn.”

En de noodzaak voor een oplossing is hoog. Vorige week nog werden twee nog levende, uitgehongerde galgos gevonden in een diepe put. Wachtend op hun dood. Zij werden gered. Zij hadden geluk.

 

Bron: DutchGalgoLobby (Galgo platform)