Wist u dat?

Vragen rondom Corona virus en uw hond beantwoord

Wat weten we over Coronavirussen bij dieren?

De afgelopen weken is het Coronavirus afkomstig uit China veel in het nieuws. Men gaat er vanuit dat de besmetting in China ontstaan is door de overdracht van het virus van een dier op de mens. Daarom in deze nieuwsbrief aandacht voor coronavirussen bij dieren. Wat weten we van dit virus en kan het gevaarlijk zijn voor ons en onze huisdieren?

Coronavirussen

De naam ‘coronavirus’ is inmiddels een synoniem voor het virus dat eind 2019 uitbrak in de Chinese stad Wuhan. Maar het is een verzamelnaam voor een hele groep virussen. Bij mensen is een variant van het coronavirus een van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid. Ook bij verschillende diersoorten komt het virus regelmatig voor, zo ook bij onze huisdieren. Coronavirussen hebben allemaal uitsteeksels met een bolletje erop, dat net lijkt op een kroontje. Vandaar de naam: corona betekent ‘kroon’ in het Latijn.

Een coronavirus kan alleen van dieren naar mensen overgaan als het virus veranderd (gemuteerd) is en er zeer nauw contact tussen dier en mens is. Het nieuwe virus is hoogstwaarschijnlijk van een exotisch dier naar de mens verspreid op een markt in China. De omstandigheden op deze markten maakt het eenvoudiger dat virussen van één diersoort naar een ander dier kunnen overspringen, en ook van dier naar mens kunnen overgaan. Het virus in China heeft zich vervolgens verder verspreid door mens-op-mens besmetting.
Of de dieren nog een rol spelen in het overbrengen van de ziekte in China wordt nog onderzocht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid gaat er vanuit dat er in Nederland geen verspreiding kan plaatsvinden van dier op mens of mens op dier, ook niet via het voedsel dat hier gegeten wordt.

Coronavirus bij de hond en kat

Mensen met huisdieren vragen zich misschien af of hun kat of hond ook ziek kan worden van het nieuwe coronavirus. Geruststelling: nee. Het virus is dusdanig gemuteerd dat het overdraagbaar is van mens op mens en niet van mens op dier.
Er zijn wel andere coronavirussen waar katten- en hondeneigenaren voor op moeten passen. Honden kunnen besmet raken met 2 varianten van het canine coronavirus waarbij het ene virus kan zorgen voor maagdarmklachten, zoals braken, diarree en een verminderde eetlust terwijl het andere virus kan zorgen voor milde luchtwegverschijnselen (hoesten, niezen en neusuitvloeiing). In beide gevallen verdwijnen de klachten meestal vanzelf weer binnen 1-2 weken.

In de kat zorgt infectie met het feline coronavirus meestal voor geen problemen en treedt er hoogstens een lichte diarree op, die vanzelf weer overgaat. Dit virus kan bij de kat echter in sommige gevallen muteren waarbij er een variant op het normale feline coronavirus ontstaat die gevaarlijker is: Feline Infectieuze Peritonitis virus (FIP virus).

Samenvattend: de corona virussen, die bij onze huisdieren voorkomen, kunnen niet worden overgedragen op de mens. Het feline coronavirus is alleen overdraagbaar tussen katten en het canine coronavirus is alleen besmettelijk voor honden.

Bron:

27-02-2020 Nieuwsbrief Dierenartscombinatie ZuidOost

https://ymlp.com/zRKRoN

https://www.facebook.com/233869343352029/posts/3546640232074907/?d=n